ΑΡΘΡΑΔημοσίευση στην εφημερίδα Άποψη του Νότου
29/11/2016
Μαρία Γ. Χατζηδάκη

O IRIS, ο μόνος φορέας Πιστοποίησης Βιολογικών προϊόντων με έδρα στην Κρήτη, το 2016 κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης πορείας. 
Η Βιολογική Γεωργία στην Ελλάδα ξεκίνησε τέλη της δεκαετίας του ’90 και παρά τις δυσκολίες των ημερών, αποτελεί έναν πολύ δυναμικό παραγωγικό τομέα, που συνεχώς αναπτύσσεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια των κρατών μελών της έχει συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξης της Βιολογικής Γεωργίας στην Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό, ενισχύει επί σειρά ετών τους βιοκαλλιεργητές. Είτε με άμεσες, είτε με έμμεσες ενισχύσεις. 
Το 2016 ολοκληρώθηκε το πενταετές πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην παρούσα φάση, μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή το νέο πενταετές πρόγραμμα 2016 – 2020. Στη νέα πενταετία οι βιοκαλλιεργητές θα βρεθούν και πάλι στο επίκεντρο, με στρεμματικές και κατά κεφαλή ενήλικου ζώου ενισχύσεις. 
Όσον αφορά τη φυτική παραγωγή θα επιδοτηθούν καλλιέργειες που επί σειρά ετών εξαιρούνταν των ΒΙΟ επιδοτήσεων, όπως τα επιτραπέζια σταφύλια και οι σταφίδες, τα εσπεριδοειδή, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά κλπ. Τα ακριβή ποσά θα οριστούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της Διαβούλευσης του Υπουργείου με τους εμπλεκόμενους φορείς. 
Μαζί με τις καλλιέργειες θα διευρυνθούν και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των παραγωγών, με την ενίσχυση να δίνεται ακόμα και σε παραγωγούς που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Η δέσμευση θα είναι πενταετής για τους ήδη πιστοποιημένους βιοκαλλιεργητές με ετήσιες παρατάσεις και τριετής με πενταετή παράταση για αυτούς που θα αποφασίσουν να ενταχθούν στη Βιολογική Γεωργία με την προκήρυξη του Προγράμματος. 
 Ο στόχος του Υπουργείου είναι το νέο πρόγραμμα να ανοίξει εντός του 2016 με στόχο πληρωμής των επιτυχόντων για το πρώτο έτος έως το καλοκαίρι του 2017. Στόχος ο οποίος φαίνεται δύσκολο να εκπληρωθεί, δεδομένων των προβλημάτων του ΟΣΔΕ 2016 και των αλλαγών που επίκεινται να γίνουν στον τρόπο καταχώρησης των βιοκαλλιεργητών στο σύστημα του ΟΠΕΠΕΚΕ. Οι Φορείς Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για τις πολιτικές που ακολουθεί το Υπουργείο στον τομέα της Βιολογικής Γεωργίας, έχουν καταθέσει μέσω της Ένωσής τους επανειλημμένα τις προτάσεις τους προς τους αρμόδιους, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχουν εισακουστεί. 
Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των Βιοκαλλιεργητών αποτελεί στόχο και προτεραιότητα του Ελληνικού Υπουργείου και σίγουρα θα αποτελέσει νέο και θέμα συζήτησης για το προσεχές  μέλλον.