ΑΡΘΡΑ


Γράφει η 
Μαρία Γ. Χατζηδάκη
Γενική Διευθύντρια 
IRIS
Πιστοποίηση Βιολογικών Προϊόντων

Η αναζήτηση των καταναλωτών για ασφαλή τρόφιμα και για τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία είναι δεδομένη. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής, υπάρχει μια σημαντική μερίδα καταναλωτών ανά τον κόσμο που προτιμούν και επιμένουν να αγοράζουν Βιολογικά Προϊόντα.

Οι παραγωγοί με τη σειρά τους επιλέγουν καλλιέργειες που τους δίνουν διέξοδο στις αγορές, καλές τιμές και ποιότητα στα παραγόμενά τους προϊόντα. Για το λόγο αυτό η Βιολογική Καλλιέργεια αποτελεί για τους αγρότες, τόσο στη χώρα μας, όσο και ανά τον κόσμο, μια σημαντική επιλογή.

Όσον αφορά τη Βιολογική Παραγωγή της χώρας μας, ένα από τα σταθερά πολύ δυναμικά προϊόντα είναι και το επιτραπέζιο σταφύλι, το οποίο καταναλώνεται τόσο στην εγχώρια αγορά, αλλά εξάγεται και σε μεγάλες ποσότητες σε χώρες εκτός και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τελευταία χρόνια οι αγορές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη Βιολογική Σταφίδα. Στο παρελθόν υπήρχε ενδιαφέρον, όμως δεν υπήρχε η απαιτούμενη παραγόμενη ποσότητα για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς, με αποτέλεσμα η βιολογική σταφίδα να κινείται σε πολύ μικρή κλίμακα και κυρίως σε εξειδικευμένα καταστήματα εντός Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια όμως, οι αγορές βρήκαν τρόπο να διασυνδεθούν καλύτερα με τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον επαρκής ποσότητα για να καλύψει την απαιτούμενη ζήτηση της αγοράς. Η Ελληνική Βιολογική Σταφίδα πλέον έχει αρχίσει να κατακτά τα ράφια του εξωτερικού, με τάσεις σαφέστατα αυξητικές και με τιμές πολύ καλές για τον παραγωγό.

Το αμπέλι είναι από τα αρχαιότερα φυτά που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα, ενώ για τη σταφίδα υπάρχουν μαρτυρίες για την κατανάλωσή της πριν το 2000 π.Χ.. Για πολλά χρόνια αποτέλεσε πηγή πλούτου για τις σταφιδοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και ο Έλληνας αγρότης έχει την τεχνογνωσία για την παραγωγή άριστης ποιοτικά σταφίδας.

Η σταφίδα αποτελεί φυσικό γλυκαντικό που αντικαθιστά επαξίως και με τον πλέον υγιεινό τρόπο τη ζάχαρη. Από την άλλη, η διατροφική αξία της σταφίδας είναι γνωστή. Έχει μάλιστα χαρακτηριστεί ως το Ελληνικό “superfood” και είναι πολύ εύκολο να τη βρει ο Έλληνας καταναλωτής.

Ειδικά για την παραγωγή της Βιολογικής Σταφίδας, η καλλιέργεια του αμπελιού γίνεται χωρίς τη χρήση χημικών φαρμάκων και λιπασμάτων, με μεθόδους απολύτως φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ η αποξήρανση της ΒΙΟ Σταφίδες, γίνεται με φυσικές μεθόδους και προϊόντα. Ως εκ τούτου, η γεύση και η διατροφική της αξία είναι σαφώς ανώτερη.

Η τεχνογνωσία για την παραγωγή της Σταφίδας έρχεται από την αρχαιότητα και στις μέρες μας συνδυάζεται με σύγχρονες μεθόδους Βιολογικής καλλιέργειας, τέτοιες που θέτουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή άριστων σε ποσότητα και ποιότητα προϊόντων.

Είναι πολύ ευχάριστο να επανακτά ένα αρχαίο ελληνικό προϊόν τη θέση και την αξία που του αρμόζει στην αγορά και ακόμα πιο ευχάριστο αυτό να γίνεται μέσω της Βιολογικής Σταφίδας, της ανώτερης ποιοτικά και γευστικά μορφής της.