ΑΡΘΡΑ


Γράφει η 
Μαρία Γ. Χατζηδάκη
Γενική Διευθύντρια 
IRIS
Πιστοποίηση Βιολογικών Προϊόντων

Τον Ιανουάριο δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για το νέο μέτρο ενίσχυσης των Βιοκαλλιεργητών, το Μέτρο 11. Οι ενδιαφερόμενοι έκαναν τις αιτήσεις τους και μετά από επανειλημμένες παρατάσεις, στις 28 Φεβρουαρίου, το πρόγραμμα έκλεισε οριστικά.

Το Μέτρο 11 περιείχε δύο υπομέτρα∙ το 11.1 που αφορούσε νεοεισερχόμενους στη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία δικαιούχους και το 11.2 που αφορούσε τους «παλιούς» βιοκαλλιεργητές, δικαιούχους δηλαδή, που είχαν συνάψει σύμβαση με Φορέα Πιστοποίησης πριν τη δημοσίευση της πρόσκλησης του Μέτρου.

Ήδη πριν από την επίσημη έναρξη του προγράμματος, κατά τη φάση της διαβούλευσης και της αναμονής έως την Πρόσκληση στις 18/1, το Μέτρο 11 φάνηκε να έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθότι αφενός οι εν δυνάμει δικαιούχοι αρκούσε απλώς να ενεργοποιούν δικαιώματα και αφετέρου οι επιλέξιμες καλλιέργειες αυξήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο αντίστοιχο μέτρο, ενώ οι επιλέξιμες εκτροφές, αφορούσαν πολλούς κτηνοτρόφους. Φάνηκε δε να αφορά όλους, ενώ το μόνο μοριοδοτούμενο κριτήριο, ήταν η εκμετάλλευση να βρίσκεται με περιοχή Natura.

Πράγματι, οι προσδοκίες και οι προβλέψεις όλων δεν διαψεύστηκαν, καθώς πλήθος κόσμου έδειξε ενδιαφέρον για ένταξη στο πρόγραμμα, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων υπερέβη κατά πολύ το αναμενόμενο και ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στο χώρο της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Ήδη από το κλείσιμο της πρώτης προθεσμίας οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 50.000. Ο αριθμός ήταν εντυπωσιακός με πολύ κακά προμηνύματα για το μέλλον του προγράμματος. Παρόλ’ αυτά δόθηκαν, όχι μία, αλλά τρεις παρατάσεις, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά. Συγκεκριμένα μέχρι και το οριστικό κλείσιμο του προγράμματος, υποβλήθηκαν 64.000 αιτήσεις!

Κατά το διασταυρωτικό έλεγχο, οι αρμόδιοι βρέθηκαν προ αδιεξόδου, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων ήταν δυσανάλογος του προϋπολογισμού του Μέτρου, ενώ δεν υπήρχαν επαρκή κριτήρια μοριοδότησης που βάσει βαθμολόγησης θα μπορούσαν να εξαιρέσουν κάποιους από τους αιτούντες. Συνεπώς, όλοι ήταν δικαιούχοι, χωρίς να υπάρχει τρόπος να εξαιρεθούν κάποιοι.

Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Από τη Φυτική παραγωγή εγκρίθηκαν μόνο όσοι είχαν χωράφια σε περιοχές Natura, ενώ η Βιολογική Κτηνοτροφία ακυρώθηκε εντελώς. Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεων έπεσαν στο κενό, ενώ έμειναν εκτός προγράμματος (λόγω του Natura) παλιοί Βιοκαλλιεργητές, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Μετά την απογοήτευση της πρώτης πρόσκλησης, η ηγεσία του Υπουργείου ανακοίνωσε την επαναπροκήρυξη του Μέτρου  11, τόσο για τη Γεωργία, όσο και για την Κτηνοτροφία, με βαθμολόγηση βάσει νέων κριτηρίων επιλεξιμότητας, που θα δώσουν το πολυπόθητο εισιτήριο σε ρεαλιστικό αριθμό αιτούντων για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ενίσχυσης της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Ας κλείσουμε με την ευχή η νέα πρόσκληση, η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον εντός του έτους 2017, να δώσει την απαραίτητη ώθηση για την αύξηση της Βιολογικής Παραγωγής στη χώρα μας και να γίνει η αφορμή για μια ουσιαστική στροφή στην Ποιότητα, που θα φέρει την πρόοδο και την εξέλιξη που τόσο έχει ανάγκη ο αγροτικός χώρος.